Al een eind op streek....
De afgelopen dagen zijn jullie niet bepaald verwend; geen update gezien of anderszins. Maar...de dagen zijn wel ronduit prachtig geweest. Ik heb jullie na Pamplona verlaten om door de streek Navarra en La Rioja (jawel ,die..)te wandelen. Heerlijke glooiende landschappen met veel groenen velden, heuveltjes en gezellige 'Middeleeuwse' dorpjes. Historische punten als Punta la Reina en Santo Domingo aangedaan!! Geweldig mooi, google maar eens naar deze historische brug of de geweldige kathedraal.
Eerst maar even stilstaan bij het gegeven dat ik eindelijk mijn draai gevonden heb. Voor mij natuurlijk niet onbelangrijk, maar toch enige toelichting. Zo´n Camino gemeenschap verplaatst zich met zo´n 200 tot 300 lopers van plaats naar plaats, waarin als je niet oppast verzuipt in het ritme van de groep. Reveille is elke dag zo rond half 6 en 6, dat wil zeggen de vroegstarters gaan hun rugzukken inpakken en willen snel gaan lopen. Velen gaan mee in dat geploeter van deze grote groep envertrekken al in het schemerdonker, het ontbijt wordt onderweg even snel bij een bar genuttigd en men gaat weer door. Veel gehoorde gespreksonderwerpen zijn de af te leggen afstand van de dag of de aankomsttijd in relatie tot de afstand, oftewel hoge dosis competitie ruimschoots aanwezig. Is mij ook de eerste dagen overkomen, maar dit bleek al snel, voor mij in elk geval, niet plezierig en deed al helemaal geen recht aan mijn eigen doel. Dus......´s ochtends rond hal7, 7 uur tas inpakken rustig starten ( met een route in gedachte die binnen de perken blijft) en bij het eerste barretje lekker aan de café con leche!!! Ik neem voor alles wat ruimer de tijd en dat maakt het wel zo plezierig!! Het geeft bovendien ook de gelegenheid voor een praatje, je gedachte de vrije loop te laten en te genieten van de omgeving. Nadathet voor mij voldoende is blijkt er ook altijdeen slaapplaats te zijn in één van de vele herbergen.
Over de slaapplaatsen gesproken, dat is ook nog een fenomeen op zich; in elke plaats zijn er wel enkele te vinden.Uiteraard in grote plaatsen zijn er wat meer enis het aantal slaapplaatsen groter dan bij de kleinere. Ook de voorzieningen zijn heel verschillend, je merkt wel dat bijna overal wasmachines en drogers zijn en dat er vaak maaltijden worden aangeboden. Oh ja, ook niet onbelangrijk, vaak zijn er goede douches!!! Het primitieve karakter wat ik had verwacht is dus al behoorlijk achterhaald;voor deze regiois de Camino dus een echte business.
Nog even terug naar mijn route, Navarra en La Rioja zijn inmiddels achter me en Burgos nadert al vlug. Tot mijn eigen verbazing vordert de route snel en de ruimte voor je 'eigen Camino' blijkt wonderen te doen. Vele mensen lopen hier met een doel of met een verhaal, het deelnemen aan deze gemeenschap geeft mij veel voldoening. Vlak voor mijn vertrek is mij gevraagd of ik er klaar voor was en open zou staan voor deze ervaring. Nu pas, na tien dagen op de Camino kan ik zeggen dat het zo is en daar ben ik blij mee.
Vanuit Burgos hoop ik in elk geval jullie wat foto´s te kunnen laten zien, geeft wel zo´n leuk beeld bij het verhaal.
Zo aan de ontbijttafel voordat ik weer aan mijn werkdag begin droom ik weg in je verhalen. Oh ja, ik moet gaan, druk druk druk. Geniet ervan en ik blijf je volgen.
Gr. Eric
Bewondering voor je John, blijf je verhalen lezen je foto's bekijken.
Wat fijn voor je John dat je je draai hebt gevonden
en je de route op je eigen tempo kunt lopen, gewoon rustig en genietend want dat lees ik wel uit je verhalen.ik heb respect voor je het is prachtig wat je doet.